2015 års vinnare av ScanStar (utan inbördes ordning)

Scanstar

Clip-Lok SimPak

Företag: Clip-Lok SimPak, Danmark

Belönas med en ScanStar för sin nya, användarvänliga lösning för tunga laster. Den smarta lösningen kan öppnas och förslutas utan några verktyg och gör det möjligt att enkelt skilja på olika material för en senare återvinning. Lösningen är återanvändbar och eliminerar behovet av spik eller klammer. Dessutom kan lådorna lagras plano.

Ruutu Packaging för Ittala

Företag: Pyroll Oy, Finland

Belönas med en ScanStar för en design som framhäver produkten som är packad. Det är en iögonenfallande gåvoförpackning med material och tryckkvalitet i linje med varumärkets image. Formen möjliggör olika möjligheter för display.

Förpackning till golvbrunn

Företag: Orapac, Finland

Belönas med en ScanStar som ett erkännande av en resurseffektiv lösning med utmärkt display av produkten och integrering av tillhörande detaljer.

Safe Storage Corner

Företag: Smurfit Kappa, Sverige

Den här förpackningen får en ScanStar av juryn som ett erkännande för en teknisk designförändring av en wellpapplåda där skyddet förstärks på ett mycket enkelt och kostnadseffektivt sätt. Den stora fördelen är att lösningen reducerar produktskador och livsmedelsspill. Lösningen kan användas till många andra applikationer. 

Tork Carry Box

Företag: DS Smith, Sverige

Tork Carry Box får en ScanStar för sin väldesignade konstruktion med en genomtänkt lösning där man tar hänsyn till de dagliga användarnas ergonomi. Speciellt intressant är ihopfällningen av lådan via nya handgrepp i botten av den. Lätt att öppna, lätt att bära och lätt att återvinna.

Nomad Takheis

Företag: Peterson Packaging AS, Norge

Juryn belönar denna förpackning med en ScanStar för konstruktionen av inägget som består av en del som effektivt låser och skyddar produkten. Alla delar av förpackningskonstruktionen är av samma material vilket underlättar återvinningen. Utnyttjandet av materialet är optimerat.

Postförpackning med returmöjlighet

Företag: Glomma Papp, Norge

Juryn belönar denna förpackning med en Scanstar för en lösning på en av de största utmaningarna inom e-handel, att använda en transportförpackning som även kan användas för returfrakt. Den här lösningen ger kunden möjlighet att återförsluta transportförpackningen utan att använda tejp eller annat förslutningsmaterial. Förpackningens integritet är mycket hög i båda transportriktningarna.

Valio Eila Cream Pudding

Företag: RPC Superfos a/s, Danmark

Juryn belönar denna förpackning med en Scanstar för en ny och innovativ lösning. Det är en förpackning med ”added value” som skapar ett nytt sätt att servera innehållet. Förpackningen skapar en interaktion mellan konsumenten och varumärkesägaren. Det är ett funktionellt nytänkande och ett steg mot ökad användarvänlighet. Hur man serverar är tydligt beskrivet. Resultatet blir ett snyggt upplägg på tallriken.

On the go Easy Snacking

Företag: RPC Superfos, Danmark

Juryn belönar denna förpackning med en Scanstar för en ny, elegant, fyrkantig design som uppfyller kraven på en förpackning för “on-the-go” marknaden. En totallösning som fungerar. Låsningsfunktionen är en extra fördel som gör det enkelt att stapla förpackningar vilket blir utrymmeseffektivt både på butikshyllan och vid transport. En väl balanserad design där formen kombinerar det bästa från runda och fyrkantiga alternativ. In Mould Labelling ger en mycket snygg yta och det är enkelt att komma åt skeden och innehållet. Det är en komplett lösning.

 

Om ScanStar
Scanstar är en gemensam nordisk förpackningstävling som, sedan 1969, arrangeras årligen av SPA – Scandinavian Packaging Assoication (tidigare SES), samarbetsorganisationen för förpackningsfrågor i Skandinavien. Sedan 1991 har mer än 900 bidrag bedömts av juryn, varav mer än 200 har belönats med en ScanStar. Tävlingen är öppen för alla förpackningar som formgivits, konstruerats eller tillverkats i ett av de nordiska länderna.